Alaptare

Daca as fi stiut… Poate…

[Intro: Frumusetea de acum+de atunci >> greul de atunci]

Daca as fi stiut ca voi avea un inceput mai complicat in alaptare… Poate ar fi fost altfel daca…
Ehe! Vise! Cum ti-am mai spus, eu nu m-am informat mai deloc in sarcina despre alaptare. Am crezut ca va fi simplu ca „buna ziua!”. Poate ar fi fost mai simplu pentru noi doua daca m-as fi documentat mai temeinic din timpul sarcinii. Cine stie?
Daca in prima saptamana am trecut prin toate starile posibile de la zambetul acela larg pana la plansul de oftica. Pur si simplu, ma simteam neputincioasa ca nu sunt in stare sa fac totul cum trebuie. Incet, incet Catrinel m-a invatat sa fiu mai linistita, sa gandesc pozitiv, sa las deoparte temerile mele, ca atunci cand ii fac mufarea eu sa fiu suta la suta doar pentru ea, sa ma dedic numai ei, sa nu mai stau cu frica inainte de atasare ca poate ma doare, sa nu mai fiu incordata. Copilul ma simte si ii transmit tot. Dupa zilele de „foc”, alaptatul a inceput sa devina usor usor pentru mine. A… Cum ii place lui B sa glumeasca, daca exista o mica probabilitate de a mi se intampla ceva, ei! mi se intampla, Catrinel a fost galbioara cateva zile dupa nastere. Pielea ei s-a colorat putin in galben, dar in vreo 10 zile s-a rozit. A avut Jaundice. Nu m-am panicat. De cate ori am mers la control la moasa (de trei ori a venit moasa la noi acasa) ea m-a asigurat ca va trece de la sine si asa a fost.
Prima luna de zile m-am simtit minunat (exceptand durerile pe ici, pe colo), alaptatul era de vis. Buuuum! Intr-o dimineata m-am trezit cu dureri mari la sanul drept. La supt, durerea se amplifica. Ups! Ceva nu e bine. Cand m-am uitat mai bine…Ghici ce? Canal infundat. Se si simtea foarte bine la palpare, dar se vedea si mai bine un punctulet alb pe sfarc sau, mai bine zis, o perluta de lapte. Uite cam asa. Aici ai si o discutie utila!

DSC02637
Si de aici a inceput calatoria mea online despre alaptat. Dar ce calatorie! Cautam disperata tot tot tot! Am bifat toate solutiile mai umane recomandate pe siteuri: dus mai caldut, am frecat cat am suportat sfarcul cu un prosop, comprese caldute inainte de a alapta, dar nu, punctul nu disparea si cand tragea lapticul ma fulgera durerea de dedesubt pana in sfarc pe canal. Ca o arsura. Ei, mi-am cumparat si pompa manuala. Nu a mers cu pompita. M-am tot muls eu, dar nu. Si mi-a ramas o solutie mai SF. Am umblat cu un ac sterilizat si am spart punctul, iar dupa doua sesiuni de alaptare la acelasi san, Catrinel a reusit si mi-a deblocat canalul. Pompa a fost de mare ajutor sa golesc celalalt san, deoarece e recomandat sa ii oferi sanul cu problema. Bebelusul e cea mai buna solutie!
Cristina si Oana (sper ca cititi! Haha!), va multumesc pentru tot sprijinul din lume atunci cand eram panicata!
Tin minte ca am fost si la doctorul de familie (gp= general practitioner) care a zis din start ca am mastita si mi-a oferit antibiotic daca apare febra mai mare de 38.5. Din fericire, nu am avut febra mare. Dar am avut frisoane, febra musculara, dureri de cap, o roseata dureroasa, localizata pe san in zona canalului blocat si temperatura pana in 38.5. Am stat pe baricade! Oricum, eu nu voiam sa iau antibiotic deloc. Exista sansa ca bebelusului sa ii apara candida bucala si ar fi trebuit sa iau probiotice. Cam complicat si am zis ca deja aveam eu pe cap suficiente si sa ocolesc cat de mult pot orice medicament, chiar daca sunt compatibile cu alaptarea. Tot ce am facut a fost sa ma hidratez foate bine.
Daca suntem la capitolul antibiotic, eu am luat antibiotic pentru infectia la epiziotomie. Si aici a fost o bataie de cap. Ma simteam singura. Le tot spuneam in spital ca ma deranjeaza prea tare si dupa fiecare control ziceau ca e bine. Lumina era si chioara in rezerva, ce sa vezi Haha! Si dupa ce doua moase care au venit acasa la noi sa ne vada pe amandoua si au constatat ca nu vorbeam aiurea, de-abia atunci mi-au dat antibiotice. O saptamana am luat si a trecut infectia. Mi-am luat o pernuta pentru scaun, deoarece nu aveam deloc o pozitie confortabila in pat pentru alaptare. Nu am folosit nicio perna pentru alaptare,  de sustinut copilul in bratele mele.

DSC02139

Siteurile cu informatii pretioase despre alaptare:
Kellymom si alapteaza Gasesti raspunsul la orice intrebare!

Grupuri/ Pagini pe Facebook:
La Leche League Bucuresti (In Anglia La Leche League este super implicata in viata mamelor care alapteaza. Nu stiu cum e in Romania)
Alapteaza (Este MINUNAT grupul! L-am descoperit recent. Pacat!)
Asociatia de Pediatrie si Consultanta in Alaptare
Cartea scrisa de Jack Newman (voi repeta la nesfarsit!!!)
Crema pentru sfarcuri sensibile (Lansinoh)

Sunt curioasa: cum a fost la voi inceputul?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *