Lumea mea

Skin to skin

[Fara sa imi dau seama, primul nostru skin to skin s-a intamplat in cele trei ore de dupa nastere, cand ea a stat pe pieptul meu.

„Piele pe piele”- predat din doua miscari]

Da, din doua miscari! Eram in spital, in prima dimineata cand mi s-a predat skin to skin. Citisem despre beneficiile purtarii bebelusului pe pielea mamei sau a tatalui, chiar si a fratelui sau surorii dupa caz. Haha!

Moasa a tras perdeluta, ne-a zambit frumos, a vazut ca suntem cam crispate cu alaptatul. Eu- crispata, Catrinel- infometata (cred)… I-am spus ca ceva simt ca nu merge bine cand o mufez, durerea persista la san, Catrinel sta la san, molfaie, aud parca sunetul ca trage laptic, dar sunt eu ca pe ace si nu stiu daca fac bine. Aveam o multime de intrebari cu raspunsuri necunoscute. Pentru acel moment.

Moasa o tinea pe-a ei ca o pun bine la san, eu pe-a mea ca ma doare si sigur nu e bine. A stat doua secunde si mi-a zis sa ma intind, pe Catrinel sa o dezbrac si eu sa imi dau jos rochita. Facut ca ea. Si… minune, am alaptat-o prima data stand culcat, ea ma cauta peste tot, atingea cu manutele ei mici mici fiecare particica, ne-am incalzit una pe cealalta, am uitat ca sunt la spital, am inchis ochii si am alaptat-o. Ea mai deschidea ochisorii, mai zambea, se juca intruna cu piciorusele pe burta mea. Ce sa mai! Eu cred ca am avut mai mare nevoie de timpul minunat skin to skin, drept sa spun! Eu! Nu mai eram incordata cand o alaptam. Pentru prima data. Somnul ma lua incet incet si B. m-a supravegheat cat timp am atipit sa nu ii fac ceva bebelusei. Ehe! Si somnului de dinainte de nastere am uitat sa ii spun „Pe curand? Oare?” [Nu mai e somnul ce-a fost odata!] Si fix cand era somnul mai dulce B. m-a trezit, pentru ca moasa venise iar „in control” si nu aveam voie sa dorm langa Catrinel.

DSC07644

A… nu voi intelege de ce in Romania (in majoritatea cazurilor, am vazut ca sunt si exceptii de „altfel” de spitale [la mai mare!]) copilul se ia imediat de la nastere de langa mama pe motivul: „sa lasam mama sa se odihneasca! Trebuie sa doarma!”. ABERANT!!! Uite asa, mama fierbe de dorul lui, asistentele ii dau lapte praf, sanii o iau razna, mama o ia razna [stiu cazuri], asistentele uita sa aduca bebelusul si dureaza si 12 ore pana mama isi vede copilasul. Nu vreau sa generalizez, dar am cateva povesti auzite de la mame.

Sa revin la skin to skin! Si B. a facut skin to skin cu Bucuria![M-am topit cand i-am vazut] Nu am avut sistem de purtare a bebelusului piele pe piele, as fi vrut ce-i drept daca ma gandesc mai bine. Eu de cate ori am simtit ca in casa e destul de cald sa stam skin to skin, am tinut-o pe mine.

Daca esti in cautarea unui sistem de purtare a bebelusului piele pe piele, el ar arata cam asa.

Skin to skin m-a ajutat enorm in zilele cu febra ale ei. Dupa vaccinuri ea mereu a facut febra si nu si-a gasit linistea cand era obosita. O tineam pe mine, ii cantam, o alintam si se mai potolea febra. Adormea la san si noaptea era mai usoara pentru amandoua.

Profita de skin to skin la maximum!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *