Alaptare

Da, alaptez!

[cauta pe instagram alaptez. #alaptez. Contul e creat de mine si incerc sa promovez alaptarea in Romania. Multumesc!]

Acum. Scriu postarea aceasta cu laptopul in brate, pe jos, printre jucariile ei. Tocmai ce s-a intors pe dreapta si cam sforaie. Are mucusori. Ceasul arata 23:55. Cine stie cand apuc sa termin si mai mult… oare cand voi da publish? O sa vad! Bun… Am cam uitat sa mai vorbesc despre alaptarea bebelusului meu de 1 an. Da… 1 an! Repede trece timpul asta!

Ei bine, daca as sari peste cele 2-3 zile din aproape fiecare luna (la activ am 10) in care ma simt ca si cand m-ar fi zdrobit un meteorit presupun ca alaptarea are cursul ei normal. Nu stiu cum s-au simtit dinozaurii, dar ma doare tot trupul! Mastita se numeste. Protocolul este simplu: da-i copilului sa suga din sanul cu problema cat mai des. Faci masaj la dus, bei multa apa, si stai relaxata, dormi cand apuci. Dar dormi! Conteaza enorm sa prind somnurile cu ea in zilele cu durere. Momentele astea nu sunt normale. Nu imi dau seama de cauza lor. Tricou/sutien stramt nu port, nu dorm pe burta (MI-E DOR DE UN SOMN PE BURTA!!!!), alternez sanii cu grija la supt (bineinteles, dupa ce simt ca l-a golit pe primul), noptile facem rocada in pat, cand pe dreapta, cand pe stanga, eu simt ca ea trage bine, fren nu are… Ramane mister! Poate mai trisez eu la somn si ma las mai mult pe-o parte.

In peisajul nostru cat de cat echilibrat in ale alaptarii, au aparut dintii! La primii ei dintisori (cei de jos au spart gingia la 5 luni jumatate), nu am simtit nimic. Dar absolut nimic! Nu i-am simtit la san. Degetele, nasurile, umerii, mainile- DA! Toate ale mele si ale lui Bogdan. Cu precadere ale lui, eu nelasand-o sa ma muste fiindu-mi teama ca se va invata sa muste si sanul.

Ea se juca de pe la 3 luni cu girafa Sophie! E o investie excelenta! Ne-a salvat. Vrei sa… hop girafa! Ea exista in multe variante. Noi avem in prezent 3 girafe: Girafa mama, inelul de dentitie si girafa pentru baie. Sunt realizate dintr-un cauciuc 100% natural. Am observat uitandu-ma la Catrinel cum o stimulau diversele texturi, culori ale girafei- inel de dentitie. Celebra girafa mama mai si chitaie, iar cea de baie pluteste. Asadar, girafa e un pont pentru bebelusii carora le dau dintisorii.
Ramasesem la primii dinti. Fizic ei se vedeau, dar nu ii simtisem inca la punctul meu sensibil. Haha! Ghici? Dupa vreo 3-4 zile, fierastraiele mici au inceput sa capseze. Am folosit lanolina pentru zgarieturi, nu am avut asa un disconfort prea mare, doar ca de fiecare data cand se mufa eram eu crispata. Si in zilele in care musca, stateam doar noi doua in camera, pentru a nu o distrage ceva si sa lase sfarcul, iar sa-l apuce si tot asa.
Ce ma face sa scriu iar despre alaptare acum? Pe la 1 an al ei? M-a muscat. Acum chiar a fost urat. Cand ii creste un dinte nou, starea ei e una agitata. Asa e si la san. [scriu a doua zi la articol. Iar sta cu Bogdan si ii citeste carticelele ei preferate]

Si de fiecare data ma rog sa nu ma capseze, dar m-a capsat pana la sange. M-a durat vreo saptamana, mi-am dat cu lanolina, am suportat durerea la alaptare, ii ofeream sanul cu pricina numai in timpul somnului, cand era linistita si asa o fentam. Haha! E o durere greu de suportat, copilului nu am vrut sa ii transmit ca daca suge ma doare din cauza lui. I-am tot explicat sa nu ma muste. Bine, prima data cand m-a muscat a tipat. Ea a ras. Eu m-am suparat. Ea in continuare a ras si m-a si butonat cu manutele ei dibace. A impuscat doi iepuri dintr-o data. A fost cam 3 zile fara stare, musca aproape tot ce prindea in cale si dintisorul de jos lateral si-a facut aparitia! Yupiii! Miracol!

Am incercat sa ma controlez cand musca, sa nu fac ca toate alea sa i se para ei interesant. Tocmai asta e ideea, sa te comporti normal, sa nu bagi in seama, sa nu creada ca ea face nu stiu eu mai ce minune.
In rest, o alaptez inainte de somn si in timpul somnului fie zi, fie noapte. Noaptea cere cam de 5-6 ori. M-am invatat cu ritmul asta. De exemplu, azi-noapte, s-a trezit la 5:30 si a cerut la olita, a facut booom, apoi, am mers in sufragerie si am scos TOATE jucariile ei, i le-am prezentat, am facut o mini piesa de teatru cu leutul, catelusul si Winnie. Pe la 6:45 a adormit neasteptat. De pe la 3 luni nu s-a mai trezit in mijlocul noptii. Eh, toate au un inceput! NU!

Fotografiile imi sunt tare dragi. Catrinel tocmai ce ne cinstise cu ocazia celor 11 luni implinite si cred ca si-a zis „Bine, bine! Voi ati mancat, ati chefuit, acum e randul meu!”. Hahaha! [postat a treia zi.]

DSC02330

DSC02337

DSC02351

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *